maanantai 31. tammikuuta 2011

Atopiaa ilmeisesti

Viimeviikkoisella lääkärikäynnillä otettiin se haimatesti, ja siinä kaikki on kunnossa. Ei ole siis haimassa mitään vikaa. Ihmettelen tätä hiukan, olin jotenkin odottanut jotain vajaatoimintaa, koska ruoka ei imeydy koiraan. Se voisi syödä vaikka hevosen, muttei liho yhtään. Ehkä syy on sitten siinä ruoassa mitä syötän... tai sitten Gille on luonnostaan vaan vähän hoikkelikoikkeli. Eikä sellainen lihaskimppu kun Pogo.

Sitten keskusteltiin eläinlääkärin kanssa, että kaikki merkit kyllä viittaa atopiaan. Kolusin sitten netin ihmeellisen maailman läpi ja luin mitä se atopia on. Kyllä omastakin mielestä se sitä on. Tässä pieni ote kennelliiton sivuilta:

"Atopia on geneettisestä taipumuksesta aiheutuva tulehduksellinen ja kutiseva allerginen ihosairaus, jonka synnylle on perimän lisäksi olemassa useita altistavia tekijöitä, kuten koiran elinympäristö ja olosuhteet. Atopia on elinikäinen vaiva, joka on kontrolloitavissa, muttei parannettavissa. Ruoka-aineallergia on koiralla atopiaa huomattavasti harvinaisempaa. Atooppinen iho kutisee, minkä seurauksena koira raapii ihonsa rikki. Turkki on hilseilevä ja huonokuntoinen sekä ohut tai jopa paikoin kalju. Niiltä alueilta, joissa kutina on voimakkainta, iho paksunee jatkuvan raapimisen ja kalvamisen seurauksena sekä tummuu. Muutokset paikallistuvat naamaan (huulet ja silmien ympärys), korviin, tassuihin, jalkoihin, leukaan ja vatsan alle (kainalot ja nivuset). Joillakin koirilla jatkuva kutina aiheuttaa myös käyttäytymisen muutoksia, esim. ärtyisyyttä. Jos muuta selittävää syytä ei löydy ja koiralla on atopiadiagnoosin tekemiseen oikeuttavat oireet, koiralle tehdään joko ihotesti tai allergiavasta-aineita etsitään verestä. Koiran atopian hoitoon käytetään monia eri hoitomuotoja. "

Ihmettelen vaan suuresti, että miksi en oo oikeesti tätä itse ennen huomannut. Mennyt ihan ohi koko atopia. Ja miksi Anna (ell) ei ole sitä ennen epäillyt, on vaan puhuttu näistä ruoka-aine allergioista. Gillellä on nyt ruoka-aineet testattu eliminaatiodieetin kanssa, eikä oikeastaan olla saatu mitään tuloksia aikaiseksi. Mun mielestä sille ei sovi mikään ruoka. Eli ei sitten vissiin ole kyse siitä ruoasta. Ja nuo atopian oireet on ihan samat mitä Gillellä on... noi kutinapaikat ja ärtyneisyys. Turkki sillä ei nyt ole mitenkään ihmeellisen huono, mutta kyllä se karvapeite vähenee niistä kohdista mistä se kokoajan raapii.

Allergiatestit on otettu, joissa ilmeni niitä pölypunkki ja varastopunkki allergeenejä. Päädyttiin nyt sitten sellaiseen vaihtoehtoon, että Gillelle annetaan sellaisia siedätyshoidon tapaisia rokotteita. Sellainen kuin atopica -lääke ei oikein houkutellut, se on niin raju ja siinä on kaikkia haittavaikutuksia (vastaa syöpälääkettä). Uusin keino onkin interferoni pistokset, joita Gillelle seuraavaksi kokeillaan. Ajatus siitä, että alkaisin piikittelemään Gilleä, ei kovinkaan paljon houkuttele, mutta olen kyllä valmis kaikkeen mikä vaan auttaa pojan olotilaa. Tuskin on Gillekään innoissaan silti tästä vaihtoehdosta... Vähän skeptinen lääkkeen kanssa olen, mutta sillä ei ole havaittu sivuvaikutuksia eikä ole dopingia, eikä muutenkaan "vaarallinen"... niin kai siihen on sitten vaan uskottava. Ennemmin kokeilen tätä esimmäisenä kuin kortisonia tai tuota atopicaa. Ihan vaan haittavaikutuksia ja Gilleä ajatellen..

Vielä on epäselvää, että uskallanko nyt alkaa antamaan Gillelle monipuolisempaa ruokaa? Onko se siis atoopikko JA ruoka-allergikko? Koska esim. riisistä sillä kutina selvästi pahenee, ellen sitten vaan ole vainoharhainen. Siinä kyllä on sitä varastopunkkia, eli pitääkö edelleen välttää niitä ruokia missä on sitä punkkia? Tälläistä tämä on, kun yhteen kysymykseen saa vastauksen, niin seuraavia kysymyksiä alkaa tulvimaan... Jatkoa siis luvassa kun olen taas viisaampi.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti